Мікрогрін крес-салат: 10 причин, щоб вживати у їжу

Мікрогрін крес-салат

Мікрогрін крес-салат (або просто крес – watercress) смачна й корисна для нашого організму рослина. Мікрозелень крес-салату має високий вміст антиоксидантів, сприяє зниженню рівня холестерину, що покращує здоров’я серця, сприяє покращенню зору, покращує здоров’я кісток і зубів, сприяє зниженню ваги, допомагає лікувати анемію, корисна у профілактиці і лікуванні раку, стимулює вироблення молока у годуючих матерів, дезінфікує ротову порожнину.

Крес-салат походить з Персії і належить до сімейства хрестоцвітних. Крес-салат, який колись вважався бур’яном, вперше культивувався у Великобританії у 1800-х роках, але зараз вирощується на фермерських грядках у всьому світі.

Які ж харчові переваги дає нам мікрогрін крес-салат?

1. Мікрогрін крес-салат має високий вміст антиоксидантів

Мікрозелень крес-салат містить сполуки, звані антиоксидантами, які запобігають пошкодженню клітин вільними радикалами. Вільні радикали – шкідливі молекули, що призводять до оксидативного стресу. Оксидативний стрес може спричинити кілька хронічних захворювань, включаючи рак, діабет та серцево-судинні захворювання.

Дієти з високим вмістом багатих антиоксидантами продуктів, таких як крес-салат, можуть допомогти захистити ваше тіло від оксидативного стресу, що знижує ризик цих захворювань. Було проведено дослідження на 12 різних хрестоцвітних овочів для визначення рівня їх антиоксидантів. Крес-салат перевершував усі інші овочі і займає 1 місце серед корисних продуктів харчування згідно Центрів з контролю та профілактики захворювань у США – Centers for Disease Control and Prevention (CDC), з максимально можливою оцінкою 100. Дослідження також пов’язують крес-салат із меншим ризиком діабету, раку та серцевих захворювань.

2. Сприяє здоров’ю серцево-судинної системи

Наукові дослідження вказують на те, що вітамін C підтримує серцево-судинну систему здоровою, і додавати мікрогрін крес-салат у свій раціон є одним з найбільш важливих кроків, які ви можете зробити для здорового способу життя. Крім того, у кресі також є вітамін К, який відіграє головну роль у підтримці здоров’я серцево-судинної системи.

Мікрозелень крес-салату допомагає знизити рівень холестерину, що покращує здоров’я серця. Крес-салат також сприяє зниженню артеріального тиску.

3. Мікрогрін крес-салат – джерело каротиноїдів

Хтось коли-небудь казав, що вам слід часто їсти моркву, щоб покращити зір? Ви будете здивовані, коли зрозумієте, що не тільки морква приносить користь для зору. Вживаючи мікрозелень кресу, ваше тіло матиме близько 40% від щоденної норми вітаміну А у вигляді каротиноїдів.

Згідно наукових доказів, вітамін А та каротиноїди є одними з найважливіших поживних речовин для ваших очей завдяки їх здатності мінімізувати ризик розвитку катаракти, погіршення нічного зору, пігментного ретиніту та вікової дегенерації жовтої плями, яка є поширеною причиною сліпоти у літніх людей.

4. Мікрозелень крес-салату зберігає кістки здоровими

Низьке споживання вітаміну К може збільшити ризик переломів кісток. Достатня кількість вітаміну K у вашій системі покращить здоров’я кісток, модифікуючи білки, необхідні для формування кістки, покращуючи засвоєння кальцію в організмі та зменшуючи кількість кальцію, який людина втрачає зі сечею.

З’їдаючи щодня лише одну чашку мікрогріну крес-салату (приблизно 30-35 грам), ви вживаєте щоденну потребу у вітаміні К. Дослідження також показали, що крес-салат є хорошим джерелом кальцію, який надалі підтримує розвиток та міцність кісток.

5. Сприяє втраті ваги

Мікрогрін крес-салат може сприяти зниженню ваги. Крес неймовірно насичений поживними речовинами. Одна чашка мікрозелені кресу містить близько чотирьох калорій і низку необхідних поживних речовин.

Якщо ви намагаєтеся трохи схуднути, вам слід не тільки тренуватися, а й додати цей дієтичний низькокалорійний продукт у свій раціон.

Мікрогрін крес-салат

6. Крес корисний для зубів

Крес-салат містить глюкотропеолін, який є попередником бензил-ізотіоціанату, сполуки, здатної боротися з карієсом зубів.

Дослідження, опубліковане в Microbios Letters, показало, що бензил-ізотіоціанат зменшує ріст і продукцію Streptococcus mutans, бактерії, яка пов’язана з розвитком карієсу зубів.

7. Мікрогрін крес-салат допомагає лікувати анемію

Мікрозелень кресу містять вітамін В6 та залізо, які необхідні для створення гемоглобіну в крові. Гемоглобін у крові транспортується еритроцитами по всьому тілу, щоб допомогти оксигенувати клітини для мобілізації заліза.

Коли у людини недостатньо еритроцитів, вони можуть страждати анемією, що призводить до втоми, головного болю та болю у тілі. Дослідження показали, що споживання вітаміну В6 допомагає зменшити симптоми анемії. Мікрогрін крес-салату може мати таку ж користь для здоров’я для вашого організму.

8. Допомагає у профілактиці та лікуванні раку

Дослідження у 2019 році показали, що сполука, відома по-науковому як 3,3’-диіндолілметан, яка міститься в хрестоцвітних овочах, має захисні властивості проти раку, і ви вже знаєте, що мікрозелень кресу належить до цієї родини овочів.

9. Мікрогрін крес-салат сприяє молокоутворенню у годуючих матерів

Часте вживання мікрозелені крес-салату допомагає стимулювати молочні залози для вироблення молока у годуючих матерів. З цієї причини годуючим матерям рекомендується цей продукт, щоб полегшити виробництво молока для своїх дітей.

Крім того, завдяки високому вмісту білка та заліза крес-салаті, його в ідеалі дають годуючим матерям відразу після народження дитини.

10. Джерело дієтичної селітри

Мікрозелень крес-салату містить дієтичну селітру, яка збільшує оксид азоту і може мати позитивний вплив на здоров’я людини. Дослідження впливу дієтичної селітри на людину показало, що вона може зменшити кількість кисню, необхідного щоразу, коли хтось займається спортом, і допоможе підвищити спортивні результати.

Також, деякі бактерії, які знаходяться в усьому горлі та особливо в міжзубному просторі, перетворюють дієтичну селітру в нітрити. Це дезінфікує ротову порожнину та має протимікробну дію , пригнічуючи шкідливі бактерії, а також може полегшити протікання гінгівіту. Окрім того, дієтична селітра перетворюється на оксид азоту (NO), що сприяє зниженню артеріального тиску, кровообігу і протизапальним процесам в організмі.