Суперфуд користуються популярністю серед тих, хто займається спортом, стежить за своєю фігурою і веде здоровий спосіб життя. Для багатьох суперфуди стають незамінним атрибутом здорового способу життя.
Що таке Суперфуд?
Суперфуд – це натуральні продукти, в яких містяться концентровані активні речовини в легкозасвоюваній природній формі. Ці речовини добре засвоюються за рахунок наявності спеціальних транспортерів. Молекули-транспортери доставляють цінні речовини крізь клітинну мембрану безпосередньо в клітини – цим суперфуд і відрізняються від вітамінних комплексів, адже чисті хімічні формули дуже часто не проникають в клітку, і вітаміни просто виводяться з сечею. Отже, плюс суперфудів в тому, що при їх регулярному вживанні корисні речовини надходять в організм в нативній зв’язаній формі і легко засвоюються.
За своїм хімічним складом суперфуд не схожий на звичні продукти харчування: зашкалює концентрація білка, вітамінів, мінералів, незамінних кислот, антиоксидантів та інших корисних речовин при мінімумі калорій. Їх унікальні властивості здатні зберегти здоров’я, поліпшити зовнішній вигляд, відновити шкіру, структуру і красу волосся. Суперпродукти покращують діяльність мозку, надають допомогу в профілактиці і лікуванні захворювань серцево-судинної, опорно-рухової, травної систем. Суперфуди дозволяють впоратися із запальними процесами, в комплексній терапії вони ефективні в боротьбі проти раку.
Суперфуд не тільки можє допомогти в боротьбі з тією чи іншою хворобою, але і є засобом профілактики і відмінним помічником у схудненні.
Суперфуд не можуть замінити людині звичайну їжу, частіше за все вони служать добавкою до їжі. Різні корінці, насіння, горіхи, листя, плоди – всі вони можуть вживатися як в сирому, так і приготованому вигляді.
Список відомих суперфудів досить великий. Розглянемо 5 найбільш доступних з них:
Мікрогрін, салат і зелень
Чому так важливо їсти зелень при цьому, постійно, щодня і в достатній кількості? Справа в тому що мікрогрін, салати, капуста і звичайна зелень містять водорозчинні вітаміни, які дуже легко засвоюються нашим організмом. Але, важливо розуміти, що водорозчинні вітаміни практично не накопичуються, тому якщо ви зїсте один кущ салату в тиждень ви не зможете ним задовільнити ваші потреби в вітамінах та мікроелементах – зелень треба їсти кожен день.
Мікрогрін також має антиоксидантні властивості. Зелень і салати містять клітковину, яка дуже корисна. Вона допомагає травленню і підтримує здоров’я кишечника, а також допомагають виводити шкідливі речовини, які потрапляють в наш організм з їжею, через повітря та з медикаментів.
Потрібно вживати Мікрогрін (мікрозелень броколі, люцерни, соняшнику та ін.), різноманітну зелень (петрушку, кінзу, кріп, шпинат і ін.) і листові овочі (салат Латук, салат Айсберг, пекінська капуста, капуста Кале та інші види капусти і салатів) кожен день в досить великій кількості щоб вони приносили відчутну користь здоров’ю. У мікрозелені ж концентрація корисних речовин, вітамінів і мінералів набагато вище, відповідно і необхідна добова доза в рази менша.
Ягоди
Ягоди містять водорозчинні вітаміни, антиоксиданти і клітковину. Ефірні масла в деяких ягодах мають лікувальні властивості, наприклад, антисептичну, сечогінну, відхаркувальну дію. Такі ягоди використовують як частина комплексного лікування захворювань. При застуді та ГРВІ заварюють чорну смородину, суниці, розводять в теплій воді малинове варення.
Заморожені ягоди не менш корисні, ніж свіжі. При тривалому транспортуванні і зберіганні плоди втрачають безліч корисних властивостей. Тому в не сезон варто віддати перевагу замороженим ягодам, а не привезеним в свіжому вигляді з далеких країн.
Горіхи
Горіхи відмінне джерело протеїну і вітаміну Е, антиоксиданту, який грає важливу роль в наборі м’язової маси. Крім того, він зменшує вплив вільних радикалів на м’язи і прискорює їх відновлення після тренування. А самі легкозасвоювані форми вітаміну Е, на думку вчених, містить мигдаль. Тому їх жменька після тренування буде на користь всьому організму, і найбільше – м’язам.
Всього 5-6 волоських горіхів в день допомагають почистити судини від шкідливого холестерину, зміцнити серце і наситити мозок антиоксидантами. А здорові судини – це правильний кровотік і, отже, – хороша пам’ять. Ще в волоських горіхах міститься корисні поліненасичені жирні кислоти – Омега-3. Вони теж допомагають добре функціонувати судинам і мозку.
Будь-які горіхи, але найкраще фундук, арахіс, фісташки та волоські, сприяють довгому і щасливому сексуальному життю у чоловіків. Вся справа знову ж таки в хорошому впливі на судини – чим вони здоровіші та міцніші, тим чоловічий функціонал стабільніший.
Насіння соняшнику, гарбузів і будь-які горіхи допомагають полегшити хронічну або випадкову біль. Йдеться про мікроелементи та мінерали що містяться в горіхах, наприклад, цинк і мідь ефективно знімають спазми.
Вітамін Е з насіння соняшнику, лляного насіння, фундука, кедрових горішків, мигдалю і волоських горіхів – необхідний елемент для жіночого здоров’я. Недарма гінекологи настійно рекомендують жінкам, які бажають завагітніти додати їх в свій раціон. Корисні мінерали також сприяють зачаттю. А в соняшникових насінні міститься важливий компонент – фолієва кислота, яка захищає дитину від розвитку різних патологій.
Мед та продукти бджільництва
Мед є багатим джерелом вітамінів і мінералів. Він містить всі вітаміни групи В, К, Е, С, провітамін А. Так як вітаміни знаходяться в з’єднанні з природними мінеральними солями і біогенними амінами, користь від них набагато вище синтетичних замінників.
З макро- і мікроелементів в ньому містяться магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, хлор, сірка, цинк, йод, мідь, залізо. Кожен з цих елементів впливає на перебіг фізіологічних процесів організму, виступаючи в ролі каталізаторів біохімічних реакцій.
Вуглеводний склад меду в основному представлений фруктозою і глюкозою. Вони легко засвоюються, і на відміну від цукру не завдають шкоди зубній емалі.
З білкових з’єднань мед містить ферменти, гормони і інші біологічно активні сполуки.
Завдяки такому багатому складу меду, згідно дослідженням вчених, можна виділити наступні корисні властивості цього продукту:
- Сприяє підвищенню імунітету організму;
- Запобігає порушення роботи шлунка і може поліпшити травлення;
- Кальцій, допомагає нашим кісткам бути міцними;
- Добре впливає на серцево-судинну систему, покращує роботу серця, судини робить більш еластичними, підвищує якість крові і зміцнює серцевий м’яз;
- При простудних або вірусних інфекціях сприяє швидкому одужанню людини, прекрасно впливає на систему дихання, має протизапальну дію;
- Велика кількість заліза допомагає проводити профілактику анемії;
- Його можна вживати людині з цукровим діабетом;
- Має протигрибковий, противірусний і антибактеріальний ефект.
Яйця
Головна користь яєць полягає в наявності легкозасвоюваного білка, який при регулярному вживанні сприяє:
- збільшення м’язової маси
- зміцненню кісток
- підтримці функції мозку
- збереженню цілісності тканин
- зниження кров’яного тиску
- боротьбі із зайвою вагою
За своїм складом білки – це повноцінний набір альфа-амінокислот, які є найсильнішими антиоксидантами і попереджають розвиток онкологічних захворювань. Найбільшу цінність в них представляє амінокислота «лецитин». Вона ефективно підтримує здоров’я печінки і перешкоджає відкладанню холестерину на стінках судинних.
У яєчному жовтку є безліч корисних речовин, які стають безперечними аргументами за його вживання:
- Омега-3
- фолієва кислота
- вітаміни А, К, Е, В12
- селен
- кальцій
- фосфор
- біотин
І білок, і жовток вважаються ідеальними продуктами при схудненні. Вони рятують від відчуття голоду, нормалізують обмін речовин і поліпшують загальний стан шкіри.
Рекомендюють їсти яйця не більше двох разів в тиждень і краще в сирому вигляді. Щоб убезпечити себе від можливості захворіти сальмонелою, можна їсти перепелині яйця в сирому вигляді, а курячі вареними або смаженими.
Суперфуд користь
Користь супефудів важко переоцінити, оскільки вони:
• є джерелом вітамінів, мінералів, клітковини;
• захищають від хвороб;
• сприяють виведенню токсинів з організму;
• підтримують молодість і гарний вигляд шкіри, волосся і нігтів;
• нормалізують роботу всіх органів;
• сприяють схудненню;
• допомагають легше переносити фізичні навантаження і справлятися зі стресовими ситуаціями.