Мікрогрін броколі: 6 корисних властивостей для здоров’я

Мікрогрін броколі

Мікрогрін броколі – це молоді паростки капусти броколі, які збираються приблизно через 10 днів після посіву. Це надзвичайно корисні маленькі рослинки, і у цій статті спробуємо з’ясувати, чому вам слід додати мікрозелень броколі у свій та вашої родини щоденний раціон.

Користь мікрогріну броколі для здоров’я неймовірна. Враховуючи їх мініатюрний розмір, вони можуть містити до 40 разів більше поживних речовин за вагою порівняно з дорослою броколі.

Мікрогрін броколі – унікальне джерело сульфорафану

Якраз на фазі мікрозелені (приблизно 10 днів після проростання) у мікрогрін броколі сконцентровано найбільше сульфорафану. Сульфорафан є найпотужнішим відомим в природі активатором Nrf2 – це означає, що він активує біологічний процес, який фактично створює антиоксидантні білки у вашому організмі.

Сульфорафан також присутній в деяких інших хрестоцвітних овочах, таких як капуста Пак-Чой, цвітна капуста, капуста Кольрабі, білокачанна капуста та капуста Кале. Однак у броколі найбільше міститься сульфорафану, особливо на стадії мікрозелені.

Вміст поживних речовин у мікрогрін броколі

У таблиці нижче перелічені найважливіші дані про харчові властивості мікрогрін броколі:

НазваМікрогрін броколі
Наукова назва (рід і вид)Brassica oleracea L. var. italica
Густота посадки4-4,5 грамів на субстрат 10х16 см
Тривалість росту7-9 днів
Висота росту готової мікрозелені5-8 см
Макроелементи в мг / 100 г свіжої ваги
Кальцій (Са)88 мг
Магній (Mg)51 мг
Фосфор (P)69 мг
Калій (К)326 мг
Натрій (Na)52 мг
Мікроелементи в мг / 100 г свіжої ваги
Залізо (Fe)0,67 мг
Цинк (Zn)0,37 мг
Мідь (Cu)0,09 мг
Марганець (Mn)0,37 мг
Вітаміни
Вітамін А (ᵦ-каротин)221,80 мг
Вітамін С (аскорбінова кислота)51,0 мг
Вітамін Е (тоцеферол)24,1 мг
Вітамін К (Філохінон)2,8 мкг
Антиоксидантні біоактивні сполуки (Біодоступність)
Глюкорафанін4,8 мкмоль / г
Загальна кількість ізотіоціанатів (сульфорафан)633,11 мг
Всього антоціанів (ціанідин-3-глюкоза)12,66 мг
Всього розчинних поліфенолів2017,38 мг
Інші поживні речовини в мг / 100 г свіжої ваги
Клітковина410 мг
Білок мікрозелені броколі2300 мг
Дані про харчові властивості мікрогрін броколі

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), калорійність мікрозелені броколі становить близько 31 калорії на 100 г свіжої ваги.

Білок мікрозелені броколі становить близько 2,3 г на 100 г свіжої ваги.

Вуглеводи мікрогріну броколі складають близько 7 г на 100 г свіжої ваги продукту.

Корисні властивості для здоров’я мікрогрін броколі та сульфорафану

1. Сульфорафан має протиракові властивості

Багато лабораторних досліджень та досліджень на тваринах підтвердили протиракові властивості сульфорафану.

Сульфорафан діє кількома способами проти раку, включаючи зменшення кількості та розміру різних типів ракових клітин та ускладнення розмноження ракових клітин.

Сульфорафан також сприяє вивільненню антиоксидантів та детоксикаційних ферментів, які нейтралізують відомі збудники раку, такі як бензол. Він зв’язується з білком у клітинах і в процесі каталізує вироблення ферментів, які допомагають клітинам протистояти токсичним та канцерогенним речовинам.

2. Мікрозелень броколі підтримує серцево-судинне здоров’я

Однією з основних причин серцево-судинних захворювань та ускладнень є запалення. Запалення артерій може спричинити звуження судин, що призводить до високого кров’яного тиску та затвердіння артерій.

Результати лабораторних досліджень та досліджень на тваринах свідчать про те, що сульфорафан містить протизапальні властивості. Ця сполука активує білок, відомий як Nrf2, який перешкоджає ендотеліальним клітинам (клітинам, що вистилають ваші артерії), викликати запалення.

У дослідженні 2009 року, проведеному на замовлення Британського фонду серця з питань серцево-судинних наук, було виявлено, що активація Nrf2 може запобігти або зменшити атеросклероз.

3. Мікрогрін броколі має протидіабетичні властивості

Встановлено, що сульфорафан полегшує наслідки діабету, особливо у людей із цукровим діабетом, які страждають ожирінням або надмірною вагою.

В одному дослідженні вивчався вплив сульфорафану з мікрогрін броколі на людей із діабетом 2 типу. Кожному з 97 учасників щодня давали мікрозелень броколі, що містила 150 мкмоль сульфорафану. Дослідження дійшло висновку, що сульфорафан сприяв зниженню рівня цукру в крові на цілих 6,5%, а також покращував контроль рівня цукру в крові.

4. Зменшує симптоми аутизму

Сульфорафан із мікрогрін броколі, нещодавно вивчали на предмет його потенційної користі для дітей з аутизмом.

Дослідження, проведене Університетом Джона Хопкінса, показало, що щоденна доза сульфорафану протягом чотирьох тижнів покращує поведінкові та комунікативні здібності у дітей-аутистів.

5. Властивості мікрогрін броколі проти старіння

Сульфорафан підтримує здатність не старіти, активуючи в організмі білки теплового шоку. Білки теплового шоку, які зазвичай називають HSP27, уповільнюють процес старіння клітин.

Білок теплового шоку працює проти старіння, мобілізуючи захисні властивості, що захищають клітини від пошкоджень ультрафіолетом.

6. Мікрозелень броколі підсилює роботу мозку

Дослідження показали, що сульфорафан сприяє чудовій роботі психіки та покращує відновлення після травми мозку. Доведено, що він зменшує симптоми депресії та знижує тривожність у дослідженнях на тваринах.

У дослідженнях проведених у 2017 році вчені дійшли до висновку, що сульфорафан у поєднанні з вітаміном Е покращує когнітивні здібності.

Хоча багато хто з цих досліджень були зосереджені на тваринах, насамперед на мишах, зараз проводяться дослідження на людях.